Festmények keresése

Kiemelt festmények

Comodo Secure Seal 113x59 Transp

 

Orsolya és György otthonának színvilágához, valamint nappali hatalmas belső tereihez igazítottuk Albero Su Rotond festményünket.

festmények

György és párja azzal az elképzeléssel keresett meg bennünket, hogy bár nagyon beleszerettek Albero Su Rotond című festményünk hangulatába, otthonuk díszének színvilágát maguk szeretnék meghatározni. 

A fiatal pár saját igényei szerint, modern stílusban rendezte be otthonát, kifinomult részletességgel, tágas terekkel, minőségi anyagokkal. A hatalmas belső terekkel rendelkező nappali falára olyan festményt szerettek volna, amely harmonizál a lakberendezés egyéb tárgyaival, nem hivalkodó, mégis egyedi hangulatot varázsol az otthon legfontosabb helyiségébe. Az előzetes látványterveknél több méretváltozatra is tettünk javaslatot, a választás egy 160 x 80 centiméteres festményre esett.

Az egyedi festményen dominál a lazac és a narancs, a háttérben gyöngyház és a türkiz. Merőben új alkotás született, amelyhez jobban illeszkedőt nem is ajánlhattunk volna kínálatunkból.

Gratulálunk!

festmények

 Cikkünkben olyan mindenki által ismert festmények kerülnek bemutatásra, amelyek apró, kevesek által ismert részleteivel más megvilágításba kerülnek a festmények. A festmények, amelyeket vizsgáltunk: Pieter Bruegel Flamand közmondások című festménye,Karl Bryullov festménye,Jan van Eyck Arnolfini házaspár című festménye,Michelangelo Ádám teremtése című festménye, Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festménye, Raphael Sanzio festménye a Sixtusi Madonnáról,  Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festménye és Domenico Ghirlandaio Madonnája.

festmények

A festmények közül, a magyar vonatkozás miatt kezdenénk Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményével. Az öregember asszimetrikus kidolgozása nem lehet véletlen.  A festmény bal oldala, aztán külön a festmény jobb oldalának tükrözése,két teljesen új, önmagában tökéletes képet kapunk.

festmények

Raphael Sanzio Sixtusi Madonnáról készült festménye:

festmények

A festményen a felhők angyalok arcait jelenítik meg:

festmények

 Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményén Jézus és Júdás alakja sem véletlenül hasonlatos:

festmények

Amikor modellt találtak Júdás alakjához, kiderült, hogy az illető korábban modellt ült Jézus alakjához is:

festmények

Érdekes apró részletet figyelhetünk meg Domenico Ghirlandaio Madonna festményén is:

festmények

A festményen Madonna válla felett sokan egy UFO-t vélnek felfedezni:

festmények

Ön tudta, hogy Michelangelo Ádám teremtése című festménye tulajdonképpen az emberi agyat jeleníti meg?

festmények

Isten alakja mögött az angyalok és a formák az agyat mutatják anatómiailag teljesen elfogadható módon.

festmények

Jan van Eyck Arnolfini házaspár című festményén a tükörben az érdekesség:

festmények

A művész saját magát is ráfestette a festmény vásznára:

festmények

A festmény amelyen Karl Pavlovics Brjullov Pompeii utolsó napjait örökítette meg:

festmények

A művész saját magát, és szerelmét is megörökítette a festményen:

festmények

Pieter Bruegel Flamand közmondások című festményén mintha mindenki őrült lenne:

festmények

Pedig a festmény több, mint 100 közmondást illusztrál egyetlen festményen:

festmények

 

Brit múzeumokban hamis festmények kihelyezésével szeretnék elérni, hogy a látogatók több időt töltsenek el a festmények elemzésével, ezzel növelnék a múzeumokban töltött időt. Egy átlagos múzeumlátogató kevesebb mint 30 másodpercet szán egy-egy festmény megtekintésére. Az új ötlet lényege, hogy hamis festmények kerülnek kiakasztásra, és aki megtalálja ezeket, komoly nyereményekben részesülhet. A cél az, hogy a látogatók tüzetesebben vizsgálják meg a festményeket, hogy a hamis festmények keresgélése közben az eredeti festmények szépségeire is rácsodálkozhassanak.

Hamis festmények

Az ötletgazdák szerint nem kell művészettörténésznek lenni ahhoz, hogy megtaláljuk a hamis festményeket. Bár nem árultak el részleteket a hamis festmények darabszámáról, de arra lehet következtetni, hogy az elrejtett festmények oda nem illő, kilógó részletet tartalmazhatnak.

Az festmény akció július 2-ától egy hónapon át tart hat múzeumban, a Walker Művészeti Galériában Liverpoolban, a Lady Lever Művészeti Akadémiában, a Skót Nemzeti Portrégalériában, a londoni Guildhall Művészeti Galériában, a manchesteri Művészeti Galériában, valamint a cardiff-i Nemzeti Múzeumban.

Azok a látogatók, akik jelentik a hamis festmények számát, bekerülnek a versenybe és a végén tízen bekerülnek a döntőbe, ahol egy ötezer font értékű festményt lehet majd elnyerni.

A festmények kihelyezésére nem javasoljuk az akasztó használatát, mivel a viszonylag nagy felületű festmények középpontját meghatározni szinte lehetetlen. Sőt, mivel általában több részes festmények egymás mellé helyezéséről van szó, a festmények előre meghatározott akasztókra helyezésével szinte biztos, hogy "csálén" állnának a festmények a falon. (a felhordott festék mennyisége, vakkeretekből adódó pontatlanságok stb. miatt)

Festmények függesztése

Természetesen mindössze néhány forintos tételről volna szó,de a hagyományos akasztók teljes mértékben alkalmatlanok ezeknek a többdarabos festmények a függesztésére. Több éves gyakorlatunkra hivatkozva, a következők szerint javasoljuk a festmények kifüggesztését:

Eszközigény:
-Gipszkarton fal esetén: a festmények számával megegyező számú kis méretű szög, ceruza, kalapács, két oldalú ragasztó (bármely papírboltban kapható)
-Beton fal esetén: a festmények számával megegyező számú tipli,a festmények számával megegyező számú csavar, ceruza, betonfúró, csavarhúzó, két oldalú ragasztó

  •  A festmény középső paneljét helyezzük a falra, pontosan oda, ahová megálmodtuk
  •  Ceruzával jelöljük be a festmény középpontját (vegyük figyelembe a festmények keretvastagságát.)
  • Vegyük le a festményt a falról, és gipszkarton fal esetén verjük be félig a szöget a ceruzával megjelölt pontba, és akasszuk fel a festményt úgy, hogy az vízszintesen álljon
    Beton fal esetében, a manőver ugyanez, csak a lyuk előfúrásával, tipli behelyezésével, csavar félig történő behajtásával.
  • Ha felakasztottuk a középső festmény panelt, és az egyenesen, vízszintesen áll a falon. Úgy helyezzük mellé egyenként a két oldalsó festmény panelt. Szemre állítsuk be a kívánt 1-2 centiméteres távolságot a középső festmény paneltől, nyomjuk a falhoz, úgy, hogy az ne essen le, majd szintén ceruzával jelöljük be a középpontot, figyelembe véve a vakkeret kb. 3 centiméteres vastagságát. (Itt fog függeni a szögön, vagy csavaron a festmény.)
  • A ceruzával jelölt pontba után üssünk be félig egy kis méretű szöget, vagy hajtsunk be egy csavart. Ha minden igaz, sikerül az első panellel párhuzamosan kifüggeszteni a festményt.
  • Ismételjük meg az előző pontot az utolsó festmény panellel is.

Előfordulhat, hogy a három festmény panel nem 100%-osan párhuzamos egymással, ebben az esetben a "rakoncátlan" panel hátoldalára egy körömnyi darab kétoldalú ragasztószalagot tegyünk, majd a kívánt pozícióban nyomjuk a festmény keretet a falhoz. Ezt ismételjük meg minden olyan panelen, amelyet nem sikerült párhuzamba állítanunk a középső panellel. Ez a megoldás minden esetben működik, és örökké tart, hiszen a festmények súlyát a csavar tartja.

Felmerülő kérdések esetén készséggel állunk rendelkezésre a festmények kifüöggesztésével kapcsolatban is.

Festmények falhoz támasztása

Festmények elhelyezésével értéket adhatunk egy helyiséghez, de a festmények elhelyezése sokszor okoz fejtörést vásárlóinknak. "Festmény tippek" rovatunkban tanácsot szeretnénk adni ahhoz,hogy hogyan, hol és milyen számban érdemes a festmények kihelyezése ahhoz, hogy ne egy galériában érezzük magunkat.

Festmények

Festmények a kanapé felett

Az emberek hajlamosak túl magasra akasztani a festményeket. A festmények középpontjának szemmagasságban kell lennie. Mivel a nappaliban az emberek általában ülnek, így a festmények ideális magassága is alacsonyabb. Egy jó módja annak, hogy a festmény a megfelelő magasságban legyen, hogy egy jó arasznyival a kanapé felett helyezzük el azt.

 

Absztrakt festmények

 A festmények és a kanapé aránya

Általános probléma, a festmények kanapé feletti elhelyezésénél, hogy nem stimmelnek az arányok. Bizonyos festmények túl kicsitk, mások túl nagyok a kanapéhoz viszonyítva, különös látványt nyújtva ezzel. Ideális esetben a festmény, vagy festmények mérete 2/3 része a kanapé hosszának. Például, egy 275 cm-es kanapé fölé egy 180 cm-es festmény illik.

Festmények elhelyezése

A festmények tökéletes elhelyezése

Spóroljon meg egy kis idegeskedést - és pár felesleges lyukat a falon - a több darabos festmények fel és leszerelgetésével. Vágjon ki kartonból a festmények méretével megegyezű méretű négyzeteket, és festőszalag (maszkoló szalag, TESA szalag stb.) segítségével modellezze először a megfelelő kihelyezést, csak ezútán fogjon szöget és kalapácsot.

Festmények kihelyezése

Tartsa a szintet

Egy helyiségben több festmény elhelyzése nem egyszerű feladat. Különösen akkor, ha falak, ajtók, vagy ablakok is esnek az egyes festmények közötti területre. Ha több festményt kíván kihelyezni, ne próbálja meg az egyes festmények alját, vagy tetejét egy szintbe hozni, mindig a középpontjukkal hozza őket egy vonalba.

Festmény elhelyezés

Festmények stílusos elhelyezése

Győzödjön meg róla, hogy a festmények elhelyezése megegyezik a helyiség lakberendezési stílusával. A szimmetrikus elhelyezés inkább hagyományosnak, az aszimetrikus pedig inkább modernnek tekinthető. Villaszerű lakáshoz virágos festmények, modern helyiségekbe inkább nagyobb méretű absztrakt festmények illenek. 

Falnak támasztott festmények

Kitámasztott festmények

Amennyiben az üres és tiszta  falakat kedveli, létezik modern irányvonal, amely szerint a festmények egyszerűen a falnak, vagy egy bútordarabnak támaszthatók. 

 

Festmény tippek rovatunk következő részében a festmények felakasztásának módjáról fogunk hasznos információkkal szolgálni, tartson velünk:)